Aantal bitcoins dat over de tijd wordt gemined (klik voor groot)

Dit is een fragment uit mijn boek Bitcoin en andere cryptovaluta.

Waarom precies 21 miljoen bitcoins?

Rond het jaar 2140 zal de laatste van de 21 miljoen bitcoins zijn gecreeerd. Waarom precies 21 miljoen? Er zijn veel theorieën waarom Satoshi er destijds voor heeft gekozen maar eigenlijk maakt het niets uit of het er maximaal 1 miljoen zijn of 100 miljard. Het gaat erom dat er überhaupt een maximum aantal is vastgelegd. En het gaat om het proces waarmee ze worden gemaakt. Dat proces is voorspelbaar en kan niet worden beïnvloed door externe factoren. Er kan dus geen geld “gedrukt” worden. Dat, gecombineerd met het feit dat er een maximum aantal bitcoins zal zijn, heeft een lage inflatie tot gevolg. Nu ligt die rond de vier procent per jaar maar als alle bitcoins gecreëerd zijn, zal die nul procent zijn.

Wat gebeurt er als de 21 miljoen Bitcoins gemined zijn?

Dan moeten de mensen die bitcoin veilig houden door hun computers in dienst te stellen van het netwerk worden beloond door de transactiekosten op te strijken die worden betaald door mensen die elkaar met bitcoin betalen.