Happy belated halving! Een van de meest besproken momenten in cryptoland is inmiddels alweer geschiedenis: de halvering van de beloning aan bitcoin-miners. Deze halvering zal elke vier jaar plaatsvinden totdat rond 2140 de laatste bitcoin gemined is. Het betekent in de praktijk dat er twee keer zo weinig Bitcoin op de markt komt en daardoor wordt het schaarser. Het inflatiepercentage heeft nu dat van goud bereikt, zo’n 2 procent per jaar. De programmeerregel die ruim tien jaar geleden in gang is gezet, heeft automatisch zijn werk gedaan en het is fantastisch om dat te aanschouwen.


De afgelopen week

Iran zet in op nationale cryptominingstrategie
Iran zet in op nationale cryptominingstrategiewww.coindesk.com

De president van Iran heeft ambtenaren van de centrale bank en ministeries opgeroepen om beleid op te stellen rondom het minen van cryptovaluata. Dat is interessant omdat het een noodzakelijke stap in het mainstream maken van cryptovaluta. Iran is nu verantwoordelijk voor 4 procent van de rekenkracht van miners wereldwijd. Gespeculeerd wordt dat Iran hier regels voor wil maken omdat het wil zorgen dat er geen kapitaal het land uit gaat zonder dat ze er weet van hebben.

Alex Mashinsky bekritiseert cryptocommunity: "Jullie denken alleen aan korte termijn winsten"
Alex Mashinsky bekritiseert cryptocommunity: "Jullie denken alleen aan korte termijn winsten"cointelegraph.com

Decentralized Finance-ondernemer Alex Mashinsky staat bekend om zijn scherpe uitspraken en ook nu raakt hij een gevoelige snaar: de cryptocommunity zou zich veel te weinig bezig houden met het bewerkstelligen van een brede adoptie van crypto. Juist tijdens deze economische crisis is er een kans, zegt hij, om geld opnieuw te definiëren.

Reddit introduceert Community Points

Dit is wel heel erg cool: Reddit, de grootste online verzamelplaats van verzamelplaatsen, heeft een ecosysteem gelanceerd waar de miljoenen gebruikers zogenaamde communitypoints kunnen verdienen en uitwisselen. Het systeem draait op Ethereum waardoor de punten niet op één centrale plek zijn opgeslagen en de bezoekers volledige controle hebben over hun munten.

FA – Fundamentele Astrologie

Miljardair Paul Tudor Jones zet in op Bitcoin als een bescherming tegen inflatie
Miljardair Paul Tudor Jones zet in op Bitcoin als een bescherming tegen inflatiefinance.yahoo.com

Paul Tudor Jones is nogal een naam in de financiële wereld. Als hij wat zegt, dan wordt er opgelet. In reactie op de aankondiging dat de Amerikaanse dollar onbeperkt kan worden bijgedrukt, vertelde hij dat zijn fonds een klein percentage van zijn fonds in Bitcoin futures belegt als hedge tegen een mogelijke inflatiegolf.

TA – Technische Astrologie

Er is een logaritmische trendlijn die al sinds 2012 wordt gerespecteerd. Tot de Corona-crash, enkele weken geleden. Het leek het einde van de trendlijn, maar we hebben ons er inmiddels weer boven genesteld. Dat is fijn, want boven opgaande lijnen zitten is beter dan je hoofd er tegen stoten en naar beneden donderen. Dat is niet alleen bij TA zo overigens, maar in het hele leven.

Macro 2012-2020


Iets ingezoomd: 2018-2020

Tweet van de week

Een opvallende bitcointransactie: 40 bitcoins werden verplaatst uit een wallet die sinds 2009 niet in beweging is geweest. Dat gebeurt niet zo vaak. De munten in kwestie zijn gemined in de eerste maand van het bestaan van Bitcoin, waardoor al snel de geruchten gingen dat de munten van Satoshi in beweging zouden zijn. Het maakte vooral de verdediging van Craigh “ik ben Satoshi” Wright lastig: hij beweerde eerder dat deze bitcoins van hem zijn maar dat hij er nu even niet bij kan (maar in de toekomst wel). Dat iemand anders blijkbaar wel bij de cryptovaluta kan, is niet heel gunstig voor zijn zaak. Of hij spreekt de ene waarheid niet (dat hij er nu niet bij kan), of hij spreekt de andere waarheid niet (dat de munten van hem zijn).

Uit analyses blijkt dat deze munten hoogstwaarschijnlijk sowieso niet van de echte Satoshi zijn:

Verder…

"Hoe ik 30.000 dollar verloor in de Bitcoin crash van maart 2020"
"Hoe ik 30.000 dollar verloor in de Bitcoin crash van maart 2020"medium.com

Een dure les van een cryptotrader, die jij gratis tot je kunt nemen dankzij zijn openhartigheid in dit Medium-artikel.

Ethereum heeft grootste second Bitcoin layer
Ethereum heeft grootste second Bitcoin layeru.today

Second layers zijn belangrijk voor massa-adoptie van cryptovaluta. Het is een laag bovenop de (duh) first layer. Die eerste laag is robuuste, trage, energievretende laag waar met hoge betrouwbaarheid transacties worden opgeslagen: de blockchain. De second layer is een laag die uiteindelijk leest en schrijft naar de eerste laag, maar dat met hogere snelheid, en ook iets lagere betrouwbaarheid doet. Zie het als de portemonnee versus je spaarrekening. Je portemonnee neem je mee naar buiten en daar kun je gemakkelijk transacties mee doen. Dat gemak vertaalt zich in een hoger risico: je portemonnee kun je kwijtraken. Je spaarreknening neem je niet meer naar buiten en het is lastiger om daarmee te betalen. Voordeel is dat je je spaarrekening niet zo gemakkelijk kwijtraakt.

Bij Bitcoin is de belangrijkste second layer het Lightning Network. Het Ethereum-netwerk heeft ook een second layer voor Bitcoin. Die wordt gebruikt omdat gebruikers graag Bitcoin willen inzetten als onderpand voor hun DeFi (decentralized finance)-diensten. De Bitcoin wordt aan een ERC-20 token gekoppeld, waarna gebruikers het kunnen gebruiken in diensten die met Ethereum werken, zoals cryptoleningen. Sinds kort is deze second layer op Ethereum groter dan die van Bitcoin – het lightning netwerk. Dat is opvallend, want de twee hebben communities die elkaar vaak het licht niet in de ogen gunnen. Gelukkig zijn gebruikers daar uiteindelijk niet gevoelig voor en gaat het hen om wat handig is en wat werkt. Blijkbaar heeft Ethereum een behoefte gevonden waar ze invulling in geven, en heeft Lightning een waardepropositie waar nu nog niet zoveel behoefte aan is. Kwestie van tijd, wellicht.

Teleurstellend bericht van BitKassa, een Nederlands initiatief dat de handdoek in de ring gooit omdat ze niet aan de (dure) regelgeving van de Nederlandse toezichthouder kan en wil voldoen. Het is te hopen dat deze regels worden aangepast zodat ze innovatie stimuleren in plaats van in de kiem te smoren.

"Trends & implications of Bitcoin's supply inflation mechanism"
"Trends & implications of Bitcoin's supply inflation mechanism"kraken.docsend.com

Cryptobeurs van het eerste uur Kraken heeft een uitgebreid artikel gepubliceerd over de impact van de halving op Bitcoin. Heel technisch, voor de liefhebber!